Schaatsen slijpen

Het slijpen van uw schaatsen is van groots belang. Met uitzondering van de nieuwe modellen met roestvrijstalen ijzers, zitten alle schaatsen ongeslepen in de verpakking; de voornaamste reden hiervoor is om eventuele roestvorming tijdens de opslag (bij onze magazijnen, in de winkel of bij u thuis) te voorkomen.
Roest van het ijzer ontstaat door een chemische verbinding van ijzermoleculen met zuurstofmoleculen van water. Vandaar dat het handig kan zijn de schaatsen te voorzien van een laagje vet of vaseline als ze na de winter worden opgeborgen; dit voorkomt dat beide moleculen in aanraking met elkaar kunnen komen; het vocht kan namelijk niet tot het ijzer doordringen.
Schaatsen dienen voor het gebruik te worden geslepen en gerond. Het slijpen van schaatsen is van essentieel belang om meer grip met het ijs te krijgen om zo beter af te kunnen zetten. Het slijpen en ronden van de schaatsen gebeurt in de regel machinaal; daarnaast dient u na verloop van tijd uw schaatsen te slijpen. Bij verchroomde en vernikkelde ijzers dient allereerst een ‘technische kant’ te worden aangebracht. Hierbij wordt de bovenlaag tot op het ijzer weggeslepen. Als gevolg hiervan is het normaal dat er een gebladderd oppervlak ontstaat.
Er is geen echte vuistregel om na te gaan wanneer uw schaatsen geslepen te worden; dit hangt immers van veel verschillende factoren af, zoals: soort schaatsen, soort ijzers, kunst- of natuurijs en de mate van gebruik. Wij adviseren u daarom bij twijfel om langs te gaan naar een gespecialiseerde schaatsenslijper. Mocht u toch een advies willen, raadpleeg dan onderstaande tips.
De scherpte
Een manier die men vroeger al gebruikte om te controleren of de schaatsen scherp genoeg zijn, is om de nagels voorzichtig schuin langs de zijkant van de  schaatsijzers te halen. Indien er nagelvijzel van de nagel af komt, dan is de schaats op de desbetreffende plaats over het algemeen scherp genoeg. Men dient dit op meerdere plaatsen te doen. Wees hierbij zuinig op de nagel en doe dit voorzichtig en niet bij te veel schaatsen.
Bramen
Een braam is een oneffenheid op de ijzer van de schaats. Bramen kunnen worden waargenomen, door met de punt van de nagel naar boven en naar beneden te gaan over het schaatsijzer (zie afbeelding). Indien er een braam op het schaatsijzer zit, dan blijft de nagel vlak voor de onderkant van de braam haken. Bramen dienen verwijderd te worden, aangezien deze het schaatsen belemmeren; het ijzer glijdt stukken minder en de grip is dus ook minder.
De ronding
De ronding van de schaatsijzers is tamelijk lastig te controleren. Mocht u, in plaats van naar een schaatsspecialist te gaan, toch zelf willen controleren of deze ronding goed is, dan kunt u dat als volgt Plaats de glijvlakken van beide schaatsijzers tegen elkaar aan. Indien er een ronding in de schaatsijzers doen:
  • is waar te nemen, dan moet men van voor- en achterkant tussen de ijzers ‘door’ kunnen kijken.
  • Wanneer u de ijzers als het ware tegen elkaar afrolt, dan kunt u gemakkelijk waar nemen of er wel of geen vlakke stukken zitten op de cirkelboog van de schaatsijzers. Let op: dit geldt niet voor nore
U kunt natuurlijk ook altijd even binnen lopen voor advies en het laten controleren van uw schaatsen.